a no, niezłe ciacho

To teraz wyobraź sobie w wydaniu żeńskim.
Do tego dołóż wszystkie najwspanialsze epitety. Szczyt doskonałości.

Wracając do tematu - chciałbym kupić CB. Używane będzie praktycznie kilka razy w roku - teraz jadę w dłuższa trasę i chciałbym być w kontakcie z drugim autem. Czy Alan 109 to rzeczywiście zły wybór?
Używałem tego przez jakiś czas, skończyło się tym, że w służbowym aucie zamontowałem swoje prywatne radio. Słabe filtry i męczący, skrzeczący głośniczek powodują ciągły jazgot (chyba, że skręcisz SQ tak, że będziesz słyszał tylko nadających z bliska). Jeśli masz głośne auto (dostawczaka czy jakiegoś starego diesla) albo radio zamontowane np głośnikiem do dołu, wciśnięte między fotele itp to będziesz musiał rozkręcać głośność na maxa, a połowy rozmów i tak nie zrozumiesz i będziesz co chwilę prosił o powtórzenie, . Jednym słowem nie polecam, może nie jest najgorsze (bo można kupić gorsze śmieci), ale może się wydawać dobre jedynie komuś, kto nie używał niczego lepszego, więc będzie myślał że tak pracuje każde CB. Szkoda kasy, dołóż lepiej trochę i kup coś lepszego, użytkowanie tego radia jest po prostu męczące, zero komfortu użytkowania, jeśli planujesz używać go na wyjazdach z żoną, to szybko będziesz musiał je wyłączać bo kobieta tego ciągłego charczenia, pierdzenia, wycia i przerywania długo nie zniesie.
jeszcze jedno pytanie - jakie radio mam kupić?
Kasa na zestaw około 300zł. Jak już pisałem nie będzie ono zbyt intensywnie użytkowane (chyba). Nie mam o tym pojęcia a nie chcę kupić g****, które będzie tylko leżało w domu.
W tej cenie z anteną chyba ciężko coś ciekawszego złożyć. Antena np. sirio ml145 to wydatek 100-110 zł. Więc nie wiem czy jest sens przepłacać za markowe radio, szczególnie kiedy będziesz mało z teg korzystać.
Ja użytkuje alana 109 z sirio as 100 i nie mogę narzekać. Cb włączam tylko pytając o drogę, a tak mam ściszone mocno bo i tak gadają głupoty i ciągle się wyzywają. Pewnie jakbym pracował jeżdżąc autem kupił bym radyjko za 400 zł ale obecnie to szkoda kasy.
(2011-07-11 07:27)Memory napisał(a): [ -> ]Wracając do tematu - chciałbym kupić CB. Używane będzie praktycznie kilka razy w roku - teraz jadę w dłuższa trasę i chciałbym być w kontakcie z drugim autem.
Do stałego i pewnego kontaktu z drugim autem jest telefon komórkowy

CB, do auta dla osoby nieprzywiązującej wagi do bajerów i przede wszystkim tanie i trwałe radio to proponuję potomków alana100, czyli Alana 199 lub Alana 102. Antena, czym dłuższa tym skuteczniejsza, czyli mówiąc po chłopsku długa więcej słyszy krótka mniej słyszy.
Żeby słyszeć tylko to, co nas interesuje, czyli jak droga przed nami wystarcza, że będąc w okolicach shella słyszymy to, co mówią w Czarninie. Czyli krótka antena.
Podstawowy zestaw spełniający twój warunek cenowy to na przykład to:
http://www.abcgps.pl/Zestaw_Midland_Alan...m-767.html
Fla wiem o tym ale chcę upiec dwie pieczenie na jednym ogniu

Kolega ma już CB poza tym wyjazd za granicę a do tego dochodzi roaming - tak wiem można kupić startery innych sieci
Dziękuję za porady.
na początku miałem właśnie sirio ml-145... teraz przerzuciłem się na krótszą, też sirio...
a radio - od początku mam presidenta johny II, z genialnym ASC

Tylko tak jak mówisz, w 300zł się nie zmieścisz... Alanów i innych wynalazków nie używałem
PS, zewnętrzny głośnik to koszt rzędu 30-40zł... a warto

(2011-07-12 13:03)Memory napisał(a): [ -> ]Fla wiem o tym ale chcę upiec dwie pieczenie na jednym ogniu
Kolega ma już CB poza tym wyjazd za granicę a do tego dochodzi roaming - tak wiem można kupić startery innych sieci
Dziękuję za porady.
Na blisko odległości z tych tańszych chyba prawie tylko alan 109 nie ma problemów z zakłóceniem. Często tańsze radia, nie naszpikowane elektroniką na zbyt bliskiej odległości np. 5etrów zaczynają piszczeć? Kiedyś coś takiego wyczytałem w necie poszukując niedrogiego radyjka właśnie. Raz jechałem z kuzynem, który posiada Unidena i jak trzymałem się jego zderzaka to miał problem mnie zrozumieć, jak odjechał na 10-15 metrów to było już ok. Jechałem też na 2 alany 109 i nie występowało to zjawisko.
ProxX, a upuść na podłogę swojego Alana 109

102 to przeżyje
Przy bardzo małej odległości przydałby się skrót mocy. Po prostu te 4W to mimo wszystko dużo i blisko umieszczony nadajnik może różne rzeczy zakłócać. Kolegi PMR ( małe ręczniaki do zabawy) odbierał CB radio, mimo że CB to 27MHz, a PMR to 446MHz

Jak raz zamontowałem w grudniu tak do teraz nie zmieniło pozycji w aucie

Ja korzystam z Midland 200. Sprawdza się na trasie. Włączam co kilkanaście km, do tej pory skutecznie. Trudno tego słuchać przez cały czas.
Jak już pisałem mocno ściszam, jak gdzieś stoją to CB się ożywia strasznie i od razu da się wyczuć czy pogłośnić sobie