Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne
TELKAB -TV cyfrowa - Wersja do druku

+- Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne (http://forum.tcz.pl)
+-- Dział: Kącik tematyczny (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Internet i komputery (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: TELKAB -TV cyfrowa (/showthread.php?tid=1894)



- mikus - 2009-09-20

Czy mając w telewizorze z dekoderem DTV gniazdo CI mogę podłączyć pakiet cyfrowy? Byłbym zainteresowany, ale tylko poprzez takie rozwiązanie, nie chcę dodatkowego dekodera i pilota w domu Wink


- Ari - 2009-09-20

Dekoder DVB-C?


- slother - 2009-09-21

Jezeli telewizora ma glowice DVB-C, i port CI ktory napewno jest portem CI, to bedziesz potrzebowac modul CAM do dekodowania CONAX'a. Przykladowe takie CAMy to: Aston conax pro, Technicrypt Conax Cam czy PowerCAM.


- mikus - 2009-09-21

Ari napisał(a):Dekoder DVB-C?
No właśńie nie moge znaleźć instrukcji, nie wiem, co tam za typ tego DVB jest. Telewizor to sharp 32dh77e. Wiem, że do gniazda CI trzeba wsadzić pierw jakiś moduł, a do niego potem kartę, ale to nie problem, chodzi tylko o to, żeby był DTV a nie było dekodera.


- slother - 2009-09-21

mikus napisał(a):
Ari napisał(a):Dekoder DVB-C?
No właśńie nie moge znaleźć instrukcji, nie wiem, co tam za typ tego DVB jest. Telewizor to sharp 32dh77e. Wiem, że do gniazda CI trzeba wsadzić pierw jakiś moduł, a do niego potem kartę, ale to nie problem, chodzi tylko o to, żeby był DTV a nie było dekodera.

Niestety twoj telewizor ma glowice tylko DVB-T.


- mikus - 2009-09-21

To już mi się odechciało DTV...


- thewill - 2009-09-21

pilotem od dekodera dtv mozesz sterowac telewizorem
a dekoder i tak sie dostaje za darmo


- Łukasz - 2009-10-02

Czy ktoś wie, czy jest w ofercie już dekoder HD?


RE: - Max - 2009-11-13

(2009-09-21, 09:26)slother napisał(a): Jezeli telewizora ma glowice DVB-C, i port CI ktory napewno jest portem CI, to bedziesz potrzebowac modul CAM do dekodowania CONAX'a. Przykladowe takie CAMy to: Aston conax pro, Technicrypt Conax Cam czy PowerCAM.
Ponawiam pytanie. Mam telwizor z glowicą DVB-C. Po przeskanowaniu znajduje kanały cyfrowe z informacją brak modułu CI.
Czy zatem po zaopatrzeniu się w moduł podany powyżej jest możliwość wykupienia karty w Telkabie do odbioru tych programów?
Takie rozwiązanie było by dla mnie bardzo interesujące (gdyż teoretycznie posiadam już dekoder) więc może teraz mógłbym wykupić platformę cyfrową bez wykupywania pełnego i nieprzydatnego dla mnie pakietu analogowego.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - kazik - 2009-11-13

Vectra rozpoczęła nadawanie programu cyfrowego (wczoraj zaczęli rozprowadzać dekodery). Dekoder podłączany jest przez kabel euro i aktywny jest na kanale AV. Programy zmienia sie w dekoderze. Dekoder za 10 PLN


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Max - 2009-11-14

(2009-11-13, 23:26)kazik napisał(a): Dekoder podłączany jest przez kabel euro i aktywny jest na kanale AV. Programy zmienia sie w dekoderze.
No i w tym rzecz - z odbioru innego programu na drugim TV nici o HD nie wspominając. A może Vectra umożliwia odbiór cyfrówki gdy ma się TV z głowica DVB-C (możliwość wykupu karty kodującej?)


RE: TELKAB -TV cyfrowa - kazik - 2009-11-14

Narazie dają po jednym dekoderze, zeby dla każdego kto ma pakiet złoty i platynowy wystarczyło. Potem będą dawać też na inne telewizory w domu (chyba 10 zł więcej do abonamentu za dodatkowy tv i no i pewnie drugi dekoder)


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Mariusz - 2009-11-14

a może ktos wie czy jak wezmę ten dekoder i podłącze sobie do jednego z TV to czy na drugim mogę normalnie odbierać kanały jak do tej pory /nie cyfrowo/??


RE: TELKAB -TV cyfrowa - woro - 2009-11-15

(2009-11-14, 19:59)Mariusz napisał(a): a może ktos wie czy jak wezmę ten dekoder i podłącze sobie do jednego z TV to czy na drugim mogę normalnie odbierać kanały jak do tej pory /nie cyfrowo/??

Raczej tak. W FAQ Cyfrowej Vectry pisze że jeż to możliwe.
Dodam jeszcze że w folderze o Cyf. Vectrze który przysłali jest napisane że są trzy typy dekoderów:
- SD (darmowy)
- HD (1,90/ m-c)
- HD PVR (5,90/ m-c)
Moim zdaniem ceny te są stosunkowo niskie ponieważ np. w Cyfrowym Polsacie dekoder HD kosztuje 99,00 na własność a w Vectrze 1,90 z miesiąc, więc ok. 50 użytkowania kosztuje 100zł


RE: TELKAB -TV cyfrowa - kazik - 2009-11-15

Można wciąż odbierać analogowo sygnał - z tym, ze na analogowym nie ma juz dużej liczby kanałów tych z pakietu np złotego. Dostępne są one poprzez dekoder. Jednak na każdy telewizor w domu to kolejny dekoder jest potrzebny do odbioru pełnej ilości programów

BTW - obraz jest zdecydowanie ładniejszy na cyfrze niż na analogu co widać nawet na 10 letnim TV