Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne
TELKAB -TV cyfrowa - Wersja do druku

+- Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne (http://forum.tcz.pl)
+-- Dział: Kącik tematyczny (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Internet i komputery (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: TELKAB -TV cyfrowa (/showthread.php?tid=1894)



RE: TELKAB -TV cyfrowa - mikus - 2010-01-07

Ciekawe, jaka będzie dopłata, w stosunku do dekodera SD.
Czy ktoś wie, jak wygląda sprawa 2-go dekodera w domu? Bo dotychczas każdy na "partyzanta" sobie analog pociągnął do 2 pokoju, a ciekawe jaką dopłatę zażyczą sobie za 2 dekoder...


RE: TELKAB -TV cyfrowa - kaul - 2010-01-08

(2010-01-07, 20:36)Marco napisał(a): Dzisiaj będąc w BOK zapytałem o to, czy będą oferować dekodery HD.
Pani poinformowała mnie, że właśnie je testują.
Zauważyłem, że przy ich tv stał podłączony dekoder z napisem HDMI więc coś jest na rzeczy Rolleyes

W stylu McG:
A w Vectrze już od dawna są dekodery HD Big Grin


RE: TELKAB -TV cyfrowa - MacGyver - 2010-01-08

(2010-01-08, 01:10)kaul napisał(a): W stylu McG:
A w Vectrze już od dawna są dekodery HD Big Grin

A wielu ludzi ma dekodery HD wbudowane w telewizor, tylko w Vektrze nie można ich używać (dekoderów).
A w Telkabie można Smile


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Max - 2010-01-08

(2010-01-08, 02:19)MacGyver napisał(a): A wielu ludzi ma dekodery HD wbudowane w telewizor, tylko w Vektrze nie można ich używać (dekoderów).
A w Telkabie można Smile
Wlasnie takie rozwiazanie by mnie interesowalo. Czy używasz czytnika kart (jaki moduł, jaki standard) w TV? Czy Telkab nie paruje karty i dekodera? Jednym słowem jak odbierać DTV przy wykorzystaniu dekodera wbudowanego w TV.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2010-01-08

Jesteśmy w trakcie testow modułów CI, wg zapewnień producenta działa na zdecydowanej większości tv na rynku. w poniedziałek dam znać na jakich tv testowaliśmy...
Niestety nie ma czegoś takiego jak lista referencyjna tv z którymi "it works"
Zalety:
- brak dekodera i dodatkowego pilota
- uniwersalność, mpeg2/mpeg4, jeżeli dekoder jest mpeg4 to modol CI go odbierze
- niższa cena - brak opłaty za dzierżawę (nawet w przypadku HD!, o ile tv ma mpeg4 of course)
Wady:
- brak usług rozszerzonych jak PVR, chyba ograniczone EPG,
- moduł CI to tylko moduł CI, cale oprogramowanie dekodera znajduje się w telewizorze, wiec Telkab nie odpowiada za ew. wady oprogramowania dekodera TV, ani nie wspiera aktualizacji oprogramowania itd, które można wykonać samemu, ale na własne ryzyko.
- znalazłem jeszcze jeden minus, na logikę, brak dźwięku 5.1, (zew. dekoder ma wyjście spdif wspierające ten format, natomiast rzadko który tv ma przelotkę tego formatu, wiec dźwięk kończy sie na tv i w jego systemie głośnikowym, no chyba że można jakoś po hdmi wysłać dźwięk dalej na zewnętrzny wzmacniacz z wejściem HDMI

jedynie co mogli by jeszcze wprowadzić w tv, to oprogramowanie,które umożliwiło by wykorzystanie złącza usb jako PVR, nagrywanie na zewnętrznym dysku usb lub pamięci flash (tak jak maja niektóre dekodery HD)

Pozdrawiam


RE: TELKAB -TV cyfrowa - slother - 2010-01-08

(2010-01-08, 10:25)thewill napisał(a): - brak uslug rozszerzonych jak PVR, chyba ograniczone EPG,

PVR zależy już od TV jeżeli ma wbudowany to będzie działać, moduł CI ma raczej mało do tego. EPG (czyt. elektroniczny przewodnik po programach) powinien działać normalnie, zależy jak jest zaimplementowany w oprogramowaniu TV, co najwyżej nie będzie polskich znaków.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - mikus - 2010-01-08

Mój telewizor ma Mpeg 4 ale nie ma wbudowanej głowicy DVB-C, tylko DVB-T, wobec tego, czy pójdzie na tym cyfrówka w HD z Telkabu czy nie?
( oczywiście jest gniazdo CI)


RE: TELKAB -TV cyfrowa - slother - 2010-01-08

(2010-01-08, 13:28)mikus napisał(a): Mój telewizor ma Mpeg 4 ale nie ma wbudowanej głowicy DVB-C, tylko DVB-T, wobec tego, czy pójdzie na tym cyfrówka w HD z Telkabu czy nie?
( oczywiście jest gniazdo CI)

Niestety, nie pójdzie.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Ari - 2010-01-08

a cyfrówka SD 'pójdzie' na telewizorze z wbudowanym DVB-T?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - lukee - 2010-01-08

Niestety chyba więcej TV ma DVB-T niż C. Niby w Polsce standardem ma być DVB-T (także w HD) więc jak to jest?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2010-01-08

żeby było jasne i nie zadawać w kolko tych samych pytań

dvb-s - cyfrowa telewizja satelitarna
dvb-t - cyfrowa telewizja naziemna
dvb-c - cyfrowa telewizja kablowa

jedno nie odbiera drugiego, koniec
trzeba było wiedzieć co się kupuje :>
a najlepiej kopic taki LCD/Plazma, który ma i dvb-t i dvb-c no i koniecznie w mpeg4

Pozdrawiam


RE: TELKAB -TV cyfrowa - lukee - 2010-01-08

Dobrze się wiedziało się co się kupuje, ale nie będę kosztem takiego, a nie innego tunera rezygnował z innych zalet danego TV. Mi to problemu nie robi.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Maxx - 2010-01-08

(2010-01-08, 19:38)lukee napisał(a): Dobrze się wiedziało się co się kupuje, ale nie będę kosztem takiego, a nie innego tunera rezygnował z innych zalet danego TV. Mi to problemu nie robi.

Ja też nie mam zamiaru kupować telewizora pod kątem tego w jaki sposób zachce mi się w przyszłości odbierać telewizję.
HDMI wystarczy i jak mam za telewizję płacić to albo jej dostawca dostarczy mi w ramach ponoszonych opłat odpowiadający mi terminal albo niech proponuje odpowiednio atrakcyjniejszy abonament a za zaoszczędzone pieniądze sam zaopatrzę się w terminal.
A przy telewizji bezpłatnej to już moje zmartwienie i moja sprawa jak ją w przyszłości odbiorę Tongue.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2010-01-08

maxx... ja nie mowie, ze macie rezygnowac pod katem np 100Hz w lcd, tylko po to aby miec dvb-c z mpeg4 w TV... bo cena taka sama...
... jak ktos chce korzystac z tv cyfrowej, czy to satelitarnej, czy naziemniej, czy kablowej i tak czy siak dostanie dekoder cyfrowy SD lub HD i koniec kropka.

ja to pisalem tylko po to, gdyz niektorym nie podoba sie obecnosc wlasnie tego dekodera, i chca miec bez niego.. bez dodatkowego pilota... i mowie, ze jednak w telkabie mozna, ale TV musi miec dekoder dvb-c mpeg2 lub mpeg4(HD) (jezeli chce sie miec z kablowki),.... a dvb-t jest do naziemnej i nie ma nic wspolnego z tvk, . tak wiec na dzien dzisiejszy jedyna chyba opcja aby miec telewizje cyfrową bez dodatkowego pudla w postaci STB to oferta TK z modułem CI (oficjalnie pewnie od lutego)

tak wiec, jezeli nie przeszkadza ci dodatkowy STB, kupuj co ci sie tylko podoba a jezeli chcesz miec ktoras z cyfrowek (dvb-c lub dvb-t) no to najlepiej kupuj TV z odpowiednim dekoderem, a jezeli kupiles z dvb-t to nie miej pretensji ze tvk daje jakis stb i na odwrot, kupiles z dvb-c, nie miej pretensji ze do dvb-t bedzie potrzebny dekoder

proste i logiczne
peace Big Grin


RE: TELKAB -TV cyfrowa - leoncjo - 2010-01-09

Jaki "zasięg" ma Telkab? Czy na Prątnicy da się podłączyć? Kiedyś pytałem o to w Vectrze, to powiedzieli, że odgałęzienie kosztowałoby 9000 zł, więc nawet dla kilku domów by się im nie opłacało.

Z tego co wiem, to właśnie Telkab ma kabel z 50 metrów od mojego domu.