Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne
TELKAB -TV cyfrowa - Wersja do druku

+- Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne (http://forum.tcz.pl)
+-- Dział: Kącik tematyczny (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Internet i komputery (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: TELKAB -TV cyfrowa (/showthread.php?tid=1894)



RE: TELKAB -TV cyfrowa - Rogi - 2012-01-07

Chciałem popytać o parę szczegółów odnośnie tv cyfrowej. Mam aktualnie zielonego analoga i myślałem właśnie o cyfrowym pakiecie, a na stronie za wiele informacji nie ma. Mam TV z gniazdem CI, więc wolałbym ten moduł. Jest on bezpłatny? Jakie są opcje i ceny z poszczególne dekodery i co polecacie? Rozumiem, że nie ma opcji podłączenia dwóch tv pod cyfrę? Pakiet analogowy będzie działał niezależnie jak do tej pory?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2012-01-07

(2012-01-07, 17:20)Rogi napisał(a): Chciałem popytać o parę szczegółów odnośnie tv cyfrowej. Mam aktualnie zielonego analoga i myślałem właśnie o cyfrowym pakiecie, a na stronie za wiele informacji nie ma. Mam TV z gniazdem CI, więc wolałbym ten moduł. Jest on bezpłatny? Jakie są opcje i ceny z poszczególne dekodery i co polecacie? Rozumiem, że nie ma opcji podłączenia dwóch tv pod cyfrę? Pakiet analogowy będzie działał niezależnie jak do tej pory?

tv musi miec slot CI, MPEG4 oraz DVB-C,
kazdy nowy model teoretycznie ma,
starsze mogą mieć tylko DVB-T i wtedy moduł nie zadziała.

moduł jest za darmo.. przy kupnie dowolnego pakietu cyfrowego, w jego cenie, analog na pozostałych gniazdach pozostaje.

pozdrawiam


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Rogi - 2012-01-07

Mój ma DVB-T/C, MPEG4, więc problemu nie będzie. Tylko się zastanawiam nad drugim, bo mam starszy i chciałbym mieć opcję oglądania na obydwu. A do tego muszę mieć wtedy dekoder. Ile on kosztuje teraz?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2012-01-07

(2012-01-07, 18:05)Rogi napisał(a): Mój ma DVB-T/C, MPEG4, więc problemu nie będzie. Tylko się zastanawiam nad drugim, bo mam starszy i chciałbym mieć opcję oglądania na obydwu. A do tego muszę mieć wtedy dekoder. Ile on kosztuje teraz?

na chwile obecna w Telkab nie ma jeszcze oferty multiroom...
tak wiec przekaz cyfrowy na jednym, na pozostalych analog (póki co)


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Star - 2012-01-07

(2012-01-07, 18:05)Rogi napisał(a): Mój ma DVB-T/C, MPEG4, więc problemu nie będzie. Tylko się zastanawiam nad drugim, bo mam starszy i chciałbym mieć opcję oglądania na obydwu. A do tego muszę mieć wtedy dekoder. Ile on kosztuje teraz?

Są modele TV które posiadają DVB-C,MPEG-4 ale nie współpracują prawidłowo z modułem Conax.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Rogi - 2012-01-07

(2012-01-07, 22:28)Star napisał(a): Są modele TV które posiadają DVB-C,MPEG-4 ale nie współpracują prawidłowo z modułem Conax.

Mam Samsunga LE32B650, więc raczej popularny. Kanały cyfrowe znajduje, więc powinno śmigać.

Można to ew. jakoś sprawdzić przed podpisaniem umowy?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2012-01-07

(2012-01-07, 22:28)Star napisał(a): Są modele TV które posiadają DVB-C,MPEG-4 ale nie współpracują prawidłowo z modułem Conax.

Nie spotkałem się z tym.

Jedynie co to są problemy z konkretnymi producentami,
a dokładnie z wyborem odpowiedniej wersji językowej aby moduł zaczął poprawnie działać i wyszukiwać kanały.

Ale finalnie tam gdzie był dvb-c +mpeg4 to moduł zawsze zadziałał.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - juli100 - 2012-01-08

(2012-01-07, 23:06)Rogi napisał(a):
(2012-01-07, 22:28)Star napisał(a): Są modele TV które posiadają DVB-C,MPEG-4 ale nie współpracują prawidłowo z modułem Conax.

Mam Samsunga LE32B650, więc raczej popularny. Kanały cyfrowe znajduje, więc powinno śmigać.

Można to ew. jakoś sprawdzić przed podpisaniem umowy?

Witam.
Ja mam samsunga 651i moduł Conax z Telekabu działa bez problemu
Pozdrawiam


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Rogi - 2012-01-08

Mam jeszcze pytanie do gwiazdki.

Cytat:* - do odbioru tego programu wymagany jest dekoder HD (mpeg4)

To znaczy, że do kanałów HD starczy mi dekoder mpeg4 z TV + moduł CI, czy muszę jednak mieć dekoder HD od was? Bo kanały HD też mi wyszukuje.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - jacek131 - 2012-01-08

(2012-01-08, 21:09)Rogi napisał(a): Mam jeszcze pytanie do gwiazdki.

Cytat:* - do odbioru tego programu wymagany jest dekoder HD (mpeg4)

To znaczy, że do kanałów HD starczy mi dekoder mpeg4 z TV + moduł CI, czy muszę jednak mieć dekoder HD od was? Bo kanały HD też mi wyszukuje.
wystarczy tuner dvb-c, wbudowany w tv ,obslugujacy mpeg4 no i oczywiscie modul conax z karta telkabu - ten dostaniesz za darmo i bedziesz odbieral kanaly hd.pzdr.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Rogi - 2012-01-08

To wszystko jasne, thx.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2012-01-08

(2012-01-08, 22:12)Rogi napisał(a): To wszystko jasne, thx.
dekoder HD istnieje zawsze, albo zewnętrzny w dzierżawir 5 lub 10 zł miesięcznie, albo ten wbudowany w tv (wbudowany nie ma systemu kodowania, dlatego wtedy dostaje się moduł CONAX)


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Rogi - 2012-01-09

Już mam i wszystko hula. Cool


RE: TELKAB -TV cyfrowa - sting - 2012-02-26

No i stało się.
Rodzice uszczuplą zasoby Telkabu o 6,60 miesięcznie za sprawą małej antenki na balkonie. Antenka to "Telmor Digit Activia" małe i estetyczne urządzenie. Do tego w Maju rusza kolejny MUX z Chwaszczyna no i wtedy tak naprawdę się zacznie instalowanie anten.
W Tczewie można obecne multiplexy odebrać nawet na kawałku "druta".
Nawet ten słabszy MUX-3 15 kW bo ten MUx-2 100kW to bez problemu.
W maju ruszy MUX-1 100 kW i muszą podnieść moc MUX-3 i wtedy wszyscy będą zadowoleni oprócz sieci kablowych, które dla użytkowników kilku programów pójdą w zapomnienie.
No chyba, że "kablówka" przekonwertuje "nośne " nadajników z Chwaszczyna na najniższe pasmo poniżej najniższego filtra kosztem innych programów. Ciężko to sobie wyobrazić technicznie i pewnie wgrę wchodzą kwestie licencji oraz forma mpeg4 i mpeg2. Hmm.
Jak dotąd Telkab nie wychodzi i nie wystawia oręża.
Oferta Telkabu jast bardzo "skostniała" pomimo realnego zagrożenia.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - eterek - 2012-02-26

Dużo ludzi ma jeszcze stare analogowe telewizory (jak ja) i oferta Telkabu im pasuje. Wygodą też jest podłączenie do kablówki, które nie wymaga instalacji anteny i często kłopotliwe przeciąganie kabla antenowego przez całe mieszkanie do pokoju z telewizorem. Dodatkowo część ludzi z racji usytuowania mieszkania w bloku/wieżowcu ma utrudniony lub całkowicie niemożliwy odbiór z Chwaszczyna.
Tak więc nasz operator jak na razie nie ma tak źle i wcale nie dziwię się w temu zastojowi.
Gdy ja zmienię tv na nowy ( dekodera zewnętrznego nie zamierzam kupować) i wszystkie MUX-y będą już na chodzie to zrezygnuję z kablówki i zainstaluje antenę, chociaż będzie to utrudniona instalacja.