Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne
TELKAB -TV cyfrowa - Wersja do druku

+- Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne (http://forum.tcz.pl)
+-- Dział: Kącik tematyczny (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Internet i komputery (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: TELKAB -TV cyfrowa (/showthread.php?tid=1894)



RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-04-09

(2013-04-09, 17:20)MacGyver napisał(a):
(2013-04-08, 13:19)Łukasz napisał(a): A co do czarnego obrazu u Twoich znajomych - pewnie mają dekoder SD?
pozdrawiam

Tak, mają SD, ale jakie to ma znaczenie? Program TTV (nadawany w TV naziemnej) nie jest HD. I kilka innych również.

Tak ale TTV,PULS2,POLSAT SPORT NEWS,ATM,POLO TV,TVP INFO GDAŃSK są nadawane w kompresji MPEG-4 a więc tylko na dekoderach HD,lub telewizorach z głowicą DVB-C.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - zefir - 2013-04-09

(2013-04-09, 17:20)MacGyver napisał(a):
(2013-04-08, 13:19)Łukasz napisał(a): A co do czarnego obrazu u Twoich znajomych - pewnie mają dekoder SD?
pozdrawiam

Tak, mają SD, ale jakie to ma znaczenie? Program TTV (nadawany w TV naziemnej) nie jest HD. I kilka innych również.

Ale jest nadawany w MPEG4, a dekodery SD działają w MPEG2. Dlatego na dekoderach SD nie można odbierać programów w jakości HD i m.in. tych, które są dostępne w telewizji naziemnej..


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Tomuś - 2013-04-09

Co się stało z Filmbox HD. Napisane jest że sygnał jest kodowany kolejne zmiany ?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-04-09

(2013-04-09, 19:52)Tomuś napisał(a): Co się stało z Filmbox HD. Napisane jest że sygnał jest kodowany kolejne zmiany ?

nie, problem u nadawcy, problem zgłoszony


RE: TELKAB -TV cyfrowa - MacGyver - 2013-04-10

(2013-04-09, 17:58)zefir napisał(a): Ale jest nadawany w MPEG4, a dekodery SD działają w MPEG2. Dlatego na dekoderach SD nie można odbierać programów w jakości HD i m.in. tych, które są dostępne w telewizji naziemnej..


To dlaczego dzialaja TVN, Polsat, TVP Info i co tam jeszcze, a ten jeden nie?
Inna sprawa- dlaczego Telkab sprzedaje pakiet pelny z dekoderem SD nie informujac klientow o tym, ze nie wszystkie programy daje sie ogladac, a zwlaszcza programy nadawane z nadajnikow naziemnych? Czy nie jest tak, ze kablowki maja obowiazek udostepniania bezplatnych programow naziemnych?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-04-10

(2013-04-10, 05:14)MacGyver napisał(a): To dlaczego dzialaja TVN, Polsat, TVP Info i co tam jeszcze, a ten jeden nie?
Bo te pierwsze programy są od dawna na satelicie w mpeg2, a praktycznie każde nowe w tym pozostałe z NTC są tylko w mpeg4


(2013-04-10, 05:14)MacGyver napisał(a): Inna sprawa- dlaczego Telkab sprzedaje pakiet pelny z dekoderem SD nie informujac klientow o tym, ze nie wszystkie programy daje sie ogladac, a zwlaszcza programy nadawane z nadajnikow naziemnych?
Od prawie 2 lat telkab niesprzedaje swoich usług cyfrowych z dekoderem SD.
Teraz każda umowa jest z dekoderem HD albo z moduł CAM (jeżeli użytkownik posiada dekoder HD dvb-c wbudowany w TV)

(2013-04-10, 05:14)MacGyver napisał(a): Czy nie jest tak, ze kablowki maja obowiazek udostepniania bezplatnych programow naziemnych?
Nie, ustawowy obowiązek tyczy się programów które były w analogowej naziemnej telewizji, czyli tvp1,2, polsat, tvn, puls, tv4.
Wymienione programy są dostępne dla każdego (powtarzam każdego) abonenta Telkab już od najtańszego pakietu analogowego P1 (żółty).

Reasumując, Twoi znajomi muszą mieć dość starą umowę i rozwiązaniem ich problemów jest przejście na dekoder HD lub moduł CAM (wtedy uzyskają dostęp do kilkunastu dodatkowych programów w mpeg4, no i kanałów w HD w tej same cenie abonamentu). Ponad 80% abonentów obecnych posiada już dekoder HD lub moduł CAM. Do końca roku planujemy całkowicie wycofać dekodery SD od naszych obecnych użytkowników.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-04-10

Co tu tak"nerwowo"dzisiaj?

A kiedy TETKA w 3D?Big Grin


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-04-10

(2013-04-10, 10:49)aziorek napisał(a): Co tu tak"nerwowo"dzisiaj?

A kiedy TETKA w 3D?Big Grin
najpierw w ADHD Big Grin


RE: TELKAB -TV cyfrowa - Łukasz - 2013-04-10

[/quote]
Reasumując, Twoi znajomi muszą mieć dość starą umowę i rozwiązaniem ich problemów jest przejście na dekoder HD lub moduł CAM (wtedy uzyskają dostęp do kilkunastu dodatkowych programów w mpeg4, no i kanałów w HD w tej same cenie abonamentu). Ponad 80% abonentów obecnych posiada już dekoder HD lub moduł CAM. Do końca roku planujemy całkowicie wycofać dekodery SD od naszych obecnych użytkowników.
[/quote]

czyli każdy kto będzie ma SD musiał zamienić na dekoder HD , no i będzie musiał płacić więcej. Zgadza się?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-04-10

Planujemy, czytaj: będziemy zachęcać do wymiany.
Jeżeli ktoś płacąc np 42 zł nie ma problemu z tym, że nie odbiera tych w sumie już prawie 20 kanałów w mpeg4 (większość z NTC + programy HD) i nadal będzie chciał pozostać przy dekoderze SD, jak najbardziej będzie mógł przy nim pozostać.
Oczywiście trzeba być świadomym, że większość dodawanych programów będzie głównie w mpeg4, tak więc ilość programów w mpeg4 będzie rosła, a w mpeg2 malała.
Zawsze można wymienić dekoder SD na moduł.
Z drugiej strony dekodery HD tanieją, więc prędzej czy później opłaty z dekoder HD będą znikome.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-04-10

Reasumując, Twoi znajomi muszą mieć dość starą umowę i rozwiązaniem ich problemów jest przejście na dekoder HD lub moduł CAM (wtedy uzyskają dostęp do kilkunastu dodatkowych programów w mpeg4, no i kanałów w HD w tej same cenie abonamentu). Ponad 80% abonentów obecnych posiada już dekoder HD lub moduł CAM. Do końca roku planujemy całkowicie wycofać dekodery SD od naszych obecnych użytkowników.
[/quote]

czyli każdy kto będzie ma SD musiał zamienić na dekoder HD , no i będzie musiał płacić więcej. Zgadza się?
[/quote]

A co myślałeś,nie ma nic za darmo!Tongue


RE: TELKAB -TV cyfrowa - yo!3k - 2013-04-10

dlatego na stronie telkabu powinno byc FAQ i nie trzeba by bylo wszystkim odpisywacWink


RE: TELKAB -TV cyfrowa - MacGyver - 2013-04-10

A co z abonentami, którzy maja stare kineskopowce? Ani moduł CAM tam nie wejdzie, ani dekoder HD nie zadziała?
I co teraz? Do dekodera dokupić nowy telewizor? Wink


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-04-10

Jeśli telewizor ma wejście EURO albo chociaż CINCH to przecież dekoder jak najbardziej się nadaje.I nie ma tu znaczenia czy jest to dekoder SD czy HD.Wink


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-04-10

(2013-04-10, 20:27)MacGyver napisał(a): A co z abonentami, którzy maja stare kineskopowce? Ani moduł CAM tam nie wejdzie, ani dekoder HD nie zadziała?
I co teraz? Do dekodera dokupić nowy telewizor? Wink

Większość naszych dekoderów Hd mają analogowe wyjścia euro.
Macgyver.
Coraz bardziej zadziwiasz mnie twoimi pytaniami.
Robisz to specjanie, czy ktoś ci się pod konto podpial?
Brałem cię za kogoś z wiedzą ponad przeciętna w tej tematyce...
(2013-04-10, 19:50)yo!3k napisał(a): dlatego na stronie telkabu powinno byc FAQ i nie trzeba by bylo wszystkim odpisywacWink

Pracujemy nad tym