Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne
TELKAB -TV cyfrowa - Wersja do druku

+- Tczew - TCZ.PL - Forum dyskusyjne (http://forum.tcz.pl)
+-- Dział: Kącik tematyczny (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Internet i komputery (http://forum.tcz.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: TELKAB -TV cyfrowa (/showthread.php?tid=1894)



RE: TELKAB -TV cyfrowa - Maxx - 2013-07-22

(2013-07-21, 23:18)aziorek napisał(a): W telewizorach kineskopowych nie jest ok.bo w żaden sposób nie da się zmienić na nich proporcji,nie ma takiego "przycisku".Big Grin

Niektóre odpowiednio zmieniają odchylanie jak dostają 6V zamiast 12V na 8 nóżce Eurozłącza, ale po pierwsze służy to do wyświetlania w pełnej rozdzielczości obrazu 16:9 z DVD/DVB, po drugie analogowa kablówka czy naziemna 'jeszcze' nie potrafią podawać napięcia na 8 nóżkę Eurozłącza Wink, a po trzecie nie jest to funkcja obowiązkowa. W niektórych telewizorach odchylanie można zmienić nawet w menu nieserwisowym, ale to prawdziwa rzadkość.

Tak czy inaczej niestety ale mój telewizor LCD 16:9 nie potrafi automatycznie z niczego zgadnąć że ma do czynienia ze ściśniętym obrazem w analogu, nie przepadam za zniekształconym obrazem, nie lubię specjalnie dla trzech kanałów ręcznie przełączać proporcji i wracać do domyślnych przy pozostałych kanałach, no i w końcu nawet jakbym chciał to faktycznie zdarza mi się korzystać z telewizora który nie ma magicznego przycisku :/.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-07-22

(2013-07-21, 23:05)thewill napisał(a): te rzeczy które opisałeś trzeba sprawdzić.
mam 16/9 tv i wszystkie wymienione programy i umnie działają ok (mówię o analogu).
czasami tylko tryb auto16/9 w tv szaleje, i trzeba ustawić inny (np pełny 4/3 itd).

a uokik nie ma nic do tego... więc ostatni komentarz jest zupełnie zbędny (no ale ktoś chciał zabłysnąć).

No widzisz a więc jednak można było odpowiednio dopasować proporcje obrazu.Big Grin Dopiero teraz jest ok z (wyjątkiem Polonii 1)Tongue
Wygląda na to,że to forum czyni cuda.Big Grin


RE: TELKAB -TV cyfrowa - yo!3k - 2013-07-22

a na stronie telkabu dalej ilosc programow analagowych nie poprawiona, nie ladnieTongue
szkoda, ze tez na stronie nie pojawiaja sie newsy, iz na cyfrowce sa 2 "nowosci" w postaci telkab info i BBC HDTongue itp.

Pytanko: Czy planujecie (a jak tak to kiedy mniej wiecej) dolaczenie do oferty TVN24 HD? Smile


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-07-22

BBC HD jest w ofercie od dawnaTongue a Telkab Info to ładna mi nowość.
@yo!3k A TV Republika w jakości HD ci nie wystarczy?Big Grin


RE: TELKAB -TV cyfrowa - kamilus - 2013-07-22

(2013-07-21, 23:18)aziorek napisał(a): W telewizorach kineskopowych nie jest ok.bo w żaden sposób nie da się zmienić na nich proporcji,nie ma takiego "przycisku".Big Grin
Zależy na jakich. Na takich sprzed 20-10 lat zazwyczaj są. Na starszych już nie ma.


Cytat:No widzisz a więc jednak można było odpowiednio dopasować proporcje obrazu.Big Grin Dopiero teraz jest ok z (wyjątkiem Polonii 1)
Wygląda na to,że to forum czyni cuda.
A zgłaszałeś wcześniej? Nie? Ojej.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-07-22

(2013-07-22, 10:31)aziorek napisał(a): No widzisz a więc jednak można było odpowiednio dopasować proporcje obrazu.Big Grin Dopiero teraz jest ok z (wyjątkiem Polonii 1)Tongue
Wygląda na to,że to forum czyni cuda.Big Grin
Nikt wcześniej tego nie zgłaszał, a tv kineskopowych 4:3 jest coraz mniej (jak i abonentów analogowych). Problem został zgłoszony i naprawiony.

(2013-07-22, 11:29)yo!3k napisał(a): a na stronie telkabu dalej ilosc programow analagowych nie poprawiona, nie ladnieTongue
szkoda, ze tez na stronie nie pojawiaja sie newsy, iz na cyfrowce sa 2 "nowosci" w postaci telkab info i BBC HDTongue itp.

Pytanko: Czy planujecie (a jak tak to kiedy mniej wiecej) dolaczenie do oferty TVN24 HD? Smile
BBC HD jest od 2 lat ?
Telkab Info jest od kilku dni i dopiero po upewnieniu się, że jest wszystko ok pojawi się informacja.

Z informacyjnych na dzień dzisiejszy jest tylko TV Republika HD.
W chwili obecnej po połączeniu platform C+ i n nie ma z kim rozmawiać odnośnie kanałów tematycznych tvn w hd. Myślę, że jak sprawy się już w ncplus wyprostują powrócimy do rozmów. My jako Telkab jak najbardziej te kanały chcemy dołączyć do oferty (tvn7 hd, style hd, turbo hd, tvn24 hd).

Co do nowości w ofertach cyfrowych, mamy plan aby co miesiąc z ulotkami informować jakie programy ostatnio zostały dodane do oferty. Takie rozwiązanie powinno wszystkich zadowolić (przynajmniej tych co czytają nasze ulotki)


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-07-22

(2013-07-22, 12:04)kamilus napisał(a):
(2013-07-21, 23:18)aziorek napisał(a): W telewizorach kineskopowych nie jest ok.bo w żaden sposób nie da się zmienić na nich proporcji,nie ma takiego "przycisku".Big Grin
Zależy na jakich. Na takich sprzed 20-10 lat zazwyczaj są. Na starszych już nie ma.
Nieprawda sam posiadam 6-letniego kineskopowego Grundiga i właśnie nie ma na nim możliwości zmiany proporcji obrazu.

Cytat:No widzisz a więc jednak można było odpowiednio dopasować proporcje obrazu.Big Grin Dopiero teraz jest ok z (wyjątkiem Polonii 1)
Wygląda na to,że to forum czyni cuda.
A zgłaszałeś wcześniej? Nie? Ojej.
A czy ty zgłaszał byś każdy problem nawet tak oczywisty?Wink
@Thewill
A co z tym MCM czy coś w końcu wiadomo?


RE: TELKAB -TV cyfrowa - yo!3k - 2013-07-23

o jena nie kazdy musi zauwazyc tak fajny program jakim jest BBC HD, hehe
Tv mnie zmylil, gdyz podkresil mi jako noweTongue

To trzymam kciuki, aby udalo sie z tymi tvn'ami jak najszybciejSmile


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-07-23

Skoro tak bardzo Telkab chce udostępnić kanały TVN w jakości HD no to przecież mogli to zrobić jeszcze przed połączeniem platform N oraz Cyfry+ bo przecież wtedy jeszcze było z kim rozmawiać prawdaTongue.No ale Telkab jak zwykle ma gotową odpowiedź"no przecież my chcemy ale nie możemy" Big Grin Jakoś inne kablówki nie mają problemu z negocjacjami przykład Inea Poznań która dołączyła TVN 24 HD niecałe trzy tygodnie temu.Więc inni mogą a u nas jak zwykle kit na poczekaniu.Tongue


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-07-23

(2013-07-23, 15:11)aziorek napisał(a): Skoro tak bardzo Telkab chce udostępnić kanały TVN w jakości HD no to przecież mogli to zrobić jeszcze przed połączeniem platform N oraz Cyfry+ bo przecież wtedy jeszcze było z kim rozmawiać prawda

z przyczyn technicznych było to niemożliwe

(2013-07-23, 15:11)aziorek napisał(a): Jakoś inne kablówki nie mają problemu z negocjacjami przykład Inea Poznań która dołączyła TVN 24 HD niecałe trzy tygodnie temu.
widocznie mieli wcześniej podpisaną umowę na tvn7, style i turbo w hd (bo najpierw te się pojawiły) a później aneksowali tvn24 hd i było to prostsze do zrealizowania.

dołączenie programu do oferty to nie prosta sprawa typu: zamawiam tvn24 hd , proszę i dziękuję...

aziorek... nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma, bo snujesz teorie spiskowe i sensacje rodem z super expresu...


RE: TELKAB -TV cyfrowa - kamilus - 2013-07-24

(2013-07-22, 20:54)aziorek napisał(a): A czy ty zgłaszał byś każdy problem nawet tak oczywisty?Wink
tak.


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-07-24

(2013-07-23, 16:26)thewill napisał(a): .


dołączenie programu do oferty to nie prosta sprawa typu: zamawiam tvn24 hd , proszę i dziękuję...

aziorek... nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma, bo snujesz teorie spiskowe i sensacje rodem z super expresu...

Po pierwsze akurat mnie nie musisz tłumaczyć jak wyglądają negocjacje operator-nadawca.
Po drugie jeśli dla ciebie trudne pytania,podawanie konkretnych przykładów w których to delikatnie ujmując mijasz się z prawdą jest dla ciebie szukaniem sensacji,snuciem teorii spiskowych to współczuję chociaż z drugiej strony wiem,że prawda piecze.
I w końcu po trzecie życzę miłego dnia!Tongue


RE: TELKAB -TV cyfrowa - thewill - 2013-07-24

(2013-07-24, 10:53)aziorek napisał(a): życzę miłego dnia!Tongue

również :>


RE: TELKAB -TV cyfrowa - milorex - 2013-07-26

a wgl jakieś nowe kanały pojawią się jeszcze w analogu? bo coś mało się ich zrobiło Tongue kiedyś było więcej na dodatek były lepsze


RE: TELKAB -TV cyfrowa - aziorek - 2013-07-26

W analogu na pewno nic nowego się już nie pojawi wręcz przeciwnie prędzej czy później kanałów będzie ubywać.