2013-04-08, 17:51
(2013-04-08, 17:30)rmj napisał(a):(2013-04-08, 16:14)zefir napisał(a):(2013-04-08, 13:19)Łukasz napisał(a):(2013-04-08, 10:29)MacGyver napisał(a): Ja osobiście nie mam TK, ale u znajomych często widuję śnieżenie na niektórych kanałach. Jakość analogu sukcesywnie spada.no niestety u mnie też były zakłócenia i to na cyfrówce. Muszę przyznać, że bardzo szybko przybyli do mnie panowie z TK i wstawili filtr, ale niewiele on pomógł. Nie do końca potrafili ustalić co jest powodem zakłóceń, tym bardziej ze raz się pojawiały a raz było ok. A co do czarnego obrazu u Twoich znajomych - pewnie mają dekoder SD?
A ostatnio u pewnej rodziny zauważyłem kilka kanałów cyfrowych z czarnym obrazem (mają pełny pakiet cyfrowy).
Tak więc różnie to bywa, kwestia kontaktu z BOK
pozdrawiam
Pewnie masz telewizor Samsung lub LG?
Ja mam Samsunga i dlatego występują takie problemy z sygnałem ?
ostatnimi czasy producenci robią tunery cyfrowe dvb-c dajmy na to gorszej jakości. Objawia się to tym, że przy normalnym poziomie sygnału, programy cyfrowe pixelizują. W takim przypadku pomaga stłumienie sygnału (ok. 10dB), ale niestety nie zawsze.
Generalnie z naszej strony, przy takim zgłoszeniu, jest sprawdzany poziom/jakość sygnału - jeżeli jest coś nie tak to jest to poprawiane. Sprawdzamy czy przy stłumieniu jest lepiej. Ewentualnie jest podstawiany zewnętrzny dekoder, po to żeby klientowi pokazać, że z sygnałem jest wszytko ok.
Jeżeli dalej na telewizorze występuje pixelizacja, to niestety ale klienta odsyłamy do serwisu, skąd panowie przyjeżdżają i na miejscu wymieniają uszkodzony moduł telewizora.
W/w problemy występują głównie na tv Samsung i LG.
A Sharp to jest totalny badziew jeżeli chodzi o odbiór cyfrówki kablowej.