Redakcja serwisu Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych na forum. Publikowane tutaj treści są tylko i wyłącznie prywatnymi opiniami użytkowników forum.tcz.pl.





  • 4 głosów - średnia: 4.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torty - moja pasja




 
#1

Ja sam od pewnego czasu zacząłem bawić się masą marshmallows.
Według mnie jest rewelacyjna - bardzo elastyczna i wiele wybaczaSmile - w przeciwieństwie do cukru plastycznego.
Można przygotować ją wcześniej i trzymać nawet kilka tygodni w lodówce.
Na torcie trzyma się bardzo dobrze, przylega i fajnie się kroi (nie pęka nie kruszy się) może nadać jej fakturę matową lub błyszcząca i ma fajny piankowy smak.
A oto mój ostatni wypiek (czekoladowy na bazie śmietany) - urodziny syna Lego Ninjago maniaka.
[Obrazek: tort_ninjago.JPG]
Za tydzień piekę kolejny więc jak się uda to wrzucę kolejną fotkę.
Julkka w dalszym ciągu doskonalisz wypieki?



Odpowiedz }
Plusy od




 
#2

Projekt Twój? Fajnie wyszło.
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#3

Obecnie straciłam ochotę, urodziny małej przeleżałyśmy w szpitalu wiec było po torcie. Muszę spróbować znowu. Ale do marshmallows nie jestem przekonana. Może mam zły przepis.. Podaj swój. Tak łopatologicznie proszęSmile



Odpowiedz }
Plusy od




 
#4

(2012-11-03, 22:57)aga_piet napisał(a): Projekt Twój? Fajnie wyszło.
Jako tako Lego to znak towarowy zastrzezony ale za inspiracje nie dostane chyba odsiadkiSmile
A tak powaznie przegladalem w necie co mozna z masy wyczrowac, wiec temat z tamtad zaczrpniety plus wlasna improwizacja.
Za tydzien przyjecie z Sherlockiem Holmesem w tle wiec i tort w tematyce sie marzy...



Odpowiedz }
Plusy od




 
#5

(2012-11-03, 23:10)Julkka napisał(a): Może mam zły przepis.. Podaj swój. Tak łopatologicznie proszęSmile
Trudno tu mówić o przepisie gdyż są to pianki i cukierSmile
Białe pianki trudno dostać i tak naprawdę skazany jestem na jedne "jojo" paczka 180g wystarcza na tort sr 24 cm.
Roztapiam je w mikrofali (2 min na 1/2 mocy) następnie mieszam je energicznie tak aby masa się skleiła. Dosypuje cukru pudru i mieszam aby nabrało konsystencji ciasta.
Takie bardzo lepiące się ciasto wyrzucam na stolnice posypaną cukrem pudrem i zagniatam podsypując pudrem.
Masa jest gotowa gdy nie klei się jak guma jednak jest w dalszym ciągu elastyczna a po wciśnięciu palcem zostaje na niej trwałe wgniecenie. Jeśli miałaś do czynienia z ciastolina "PlayDought" to właśnie takiej konsystencji oczekujesz.
Trudno tu mówić o proporcjach cukru pudru (obecnie zużyłem ok 0,5 kg) bo wszystko zależy od temperatury i wilgotności powietrza. Tak więc czasami mniej czasami więcej. Już po drugim torcie wiesz jaka plastyczność jest
optymalna.
Po wyrobieniu masę można zabarwić i przechowywać szczelnie owiniętą w folię w lodówce.
Przed nałożeniem na tort wystarczy 20-30 sek w mikrofali - ciepło przywraca plastyczność.
I jedna ważna uwaga - masa ta reaguje z kremem na śmietanie (wyciąga z niego wilgoć i się nieładnie marszczy) tak więc gdy używam tego kremu odizolowuje biszkopt od masy nacierając wierzch odrobinę utartego masła z cukrem pudrem.
Ot i cały sekret



Odpowiedz }
Plusy od




 
#6

A jakich barwników używasz? Miałam raz takie w buteleczce, dostępne w niektórych "zwykłych" sklepach i straszna ściema., Potrzebowałam mocnego czerwonego, a był ledwo różowy.
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#7

(2012-11-04, 12:06)aga_piet napisał(a): A jakich barwników używasz? Miałam raz takie w buteleczce, dostępne w niektórych "zwykłych" sklepach i straszna ściema., Potrzebowałam mocnego czerwonego, a był ledwo różowy.


Za mało w nim było koszeniliConfused
[undefinedhttp://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl22/teksty1038/koszenila_czy_jesz_owadyundefined]



Odpowiedz }
Plusy od




 
#8

(2012-11-04, 12:06)aga_piet napisał(a): A jakich barwników używasz?
Do tego typu mas najlepsze są barwniki w proszku (nie rozwadniają masy) i są bardzo wydajne 5g barwnika barwi intensywnie 50kg masy wiec dodajesz ich naprawdę minimalne ilości.
Ja używam barwniki włoskiej firmy "Fiorio Colori" do kupienia w necie/Allegro - czerwony ma numer E124Smile.



Odpowiedz }
Plusy od




 
#9

Muszę jeszcze raz z piankami spróbować.
Też miałam te barwniki w płynie i nie spełniły moich oczekiwań.
Fajne dodatki są na tortownia.pl, typowo cukiernicze rzeczy. Na kilka już się skusiłam



Odpowiedz }
Plusy od




 
#10

wow tort z ninjago jest czaderski ;-) Max a Ty nie robisz na zamowienie może ? ;-)



Odpowiedz }
Plusy od




 
#11

DziekiSmile
Robienie tortow traktuje jedynie jako nieszkodliwe hobby i urodzinowa odskocznie od pracy w zupelnie innej "inzynierskiej" profesji.
Jednak gdybym planowal zmienic zawod - to dam znacSmile



Odpowiedz }
Plusy od




 
#12

(2012-11-05, 19:42)Max napisał(a): DziekiSmile
Robienie tortow traktuje jedynie jako nieszkodliwe hobby i urodzinowa odskocznie od pracy w zupelnie innej "inzynierskiej" profesji.
Jednak gdybym planowal zmienic zawod - to dam znacSmile

Hehe ok ;-) Jeśli są tak smaczne jak wyglądają to pierwszą klientkę masz Big Grin



Odpowiedz }
Plusy od




 
#13

No właśnie, MaxSmile Może chciałbyś się realizować zarabiając przy okazji? Chba miałbyś drugą klientkęSmile



Odpowiedz }
Plusy od




 
#14

Kolejny wypiek - tym razem kinderbal mojego syna - w tematyce Mali detektywi. - Tort 2 razy większy niż poprzedni (ponad 2,5 kg) i wymagał dużo więcej pracy niż poprzedni.
[Obrazek: SpyCake_m.jpg]
Obecnie przerwa w pieczeniu i dekoracjach - do urodzin córki - a wtedy wyzwanie nie lada bo ona marzy o SpongeBobieSmile



Odpowiedz }
Plusy od




 
#15

Sponge Bob - prościzna - dasz radę Smile
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od


Facebook Twitter RSS


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości


  © 2015, Motyw "Duende" iAndrew. Modyfikacja i spolszczenie McB 
Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.