Redakcja serwisu Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych na forum. Publikowane tutaj treści są tylko i wyłącznie prywatnymi opiniami użytkowników forum.tcz.pl.





  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coś na ostro




 
#1

Pjord Knudsen napisał:
Cytat:...Nie ma się do czego przyczepić jeśli chodzi o wielkość, smak i proporcje mięso-warzywa. Poprosiłem o bardzo ostry a był średnio ostry. A może po prostu bhut jolokia i trinidad scorpion zanadto przepaliły mi pysk.


Z tego co widzę, Pjord porusza się po wyższych progach skali Smile
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#2

(2015-03-28, 10:59)KeBi napisał(a): W Yak Barze jak ktoś lubi bardzo ostre to trzeba to zaznaczyć. Mają papryczkę Jalapeno (konserwową) - choć nie lubię konserwowych potraw to ta papryczka wymiata! Ponadto mają sos tabasko-chili na barze - dla hardcorowców. Nikomu tego nie dają w standardzie - trzeba samemu sobie polać. Wcale się nie dziwię - dla jednego to co nazywa się bardzo ostre dla drugiego może być po prostu troszkę pikantne...

Oczywiście zaznaczyłem, że chcę bardzo ostro. I jalapenos poprosiłem dużo. Ja te jalapenos do porannych kanapek stosuję, można je dostać w Kauflandzie.
Aga - owszem próbowało się tego i owego. 
Żeby nie było, że nie na temat, to napiszę jeszcze, że próbowałem tortilli z "Hot Wings". Dramatyczne dziadostwo. Wewnątrz pokrojony stary kotlet w panierce, wszystko bez smaku.
Listen old soldier to the sound in your ears
Of too many battles of too many years
But there's only one thing you've learned in defeat:
That losing is bitter and victory is sweet

_________________________________
Lista ignorowanych osób:
1. marti
2. znawczyni_bikini



Odpowiedz }
Plusy od




 
#3

Pjord, te jalapenos są w jakichś słoikach, czy jak? Chętnie bym sam spróbował, a w Kauflandzie czasem bywam.
No i co jeszcze z tych ostrych specjałów można dostać w Tczewie? Ja do tej pory doprawiałem sproszkowanym habanero i suszonymi / świeżymi peperoncini, ale to chyba liga podwórkowa, a chętnie bym spróbował czegoś odrobinę mocniejszego.
"There is only one God, and his name is Death. And there’s only one thing we say to Death… not today"



Odpowiedz }
Plusy od




 
#4

Najlepsze jalapeńosy z dostępnych u nas to moim zdaniem te marki La Costeńa. Małe puszeczki, oprócz papryczek w środku marchewka i cebula - przesiąknięte ostrością. Z tej samej serii można było kupić chipotle (grillowane jalapeno) ale coraz rzadziej je widzę.
Sorki za offtopa ale mam słabość do tematu Wink Z wyższej skali to powyżej habanero nie sięgam. Dla mnie to już tylko ostrość dla ostrości i... zawsze zastanawia mnie, jak radzą sobie ortodoksi z najostatniejszą fazą trawienia Wink

EDIT: Manif, w Kauflandzie jalapeno są w słoiczkach trochę większych od przecieru pomidorowego. W Piotrze i Pawle można spotkać te z La Costeńa w większych słoiczkach - bardzo dobre. Bywały też w Carrefourze ale ostatnio nie widziałam.
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#5

Hehe uznawanie jalapeno jako bardzo ostrą Big Grin
Hungarian hot wax. Tanie, stosunkowo łatwe do uprawy - aż się dziwię, że w Polsce takie mało popularne, a chili i pepperoni przy tym to jak zupki dla dzieci delikatne.
W sumie każda jadłodajnia, która ma w ofercie sos pikantny to powinna go robić na bazie habanero, a nie jakiś papryczek dla małych dziewczynek.

Tak jak Pjord napisał - jalapeno to daje porannego kopa i trzeźwość umysłu na dwie godzinki po śniadanku. Eh narobiliście mi smaka na dietę kapsaicydową Big Grin
A na drzewach zamiast liści będą wisieć socjaliści!



Odpowiedz }
Plusy od




 
#6

Kamilus, nie każdy lubi tak ostro. Lepiej mieć habanero osobno, do indywidualnego doprawienia. Co dla jednych jest ostre, dla drugich będzie "dla dziewczynek" i odwrotnie. Niektórzy już przy jalapeńo dyszą Smile
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#7

Oooo temat się rozwija więc prosiłbym już o wydzielenie, bo może się nam tu ciekawy klub kulinarny utworzyć "Habanero Club" Wink
Habanero prawdopodobnie można teraz świeże w P&P dostać. Nie mam pewności czy w Tczewie, ale jakieś 3 miesiące temu rzucili w Polsce i się utrzymują w ofercie do dzisiaj. Około 60zł/kg.
I polecam sałatkę śniadaniową:
- feta w kostkach
- jalapenos konserwowe
- odrobina tabasco
- groszek konserwowy
- pomidorki koktajlowe

Doprawić pieprzem i solą wedle uznania i szamać Smile

Odnośnie ostatniej fazy życia w przewodzie pokarmowym - kwestia przyzwyczajenia. Wiadomo, że trzeba z samego rana i od razu pod prysznic Wink
A na drzewach zamiast liści będą wisieć socjaliści!



Odpowiedz }
Plusy od




 
#8

Można i samemu. Wpierw na parapecie...

[Obrazek: 9fc0e74b3f8b71b1m.jpg][Obrazek: adf78226f3cec652m.jpg]

... a potem w grunt.

Siberian House Pepper

[Obrazek: c36b7646ec73a57fm.jpg][Obrazek: affccd4630de082bm.jpg]

Piri Piri
[Obrazek: 49dadff2c2d4250am.jpg][Obrazek: 8998cb6f3885d8f6m.jpg]

Thai Chilli / Habanero Białe (Thai Chilli zrobiło się czerwone, a Habanero jak powinno - białe)
[Obrazek: 52dd763b4ff254d7m.jpg][Obrazek: 3f55af9c4d424b08m.jpg]

Habanero Czerwone / Naga Jolokia (obie jeszcze zielone, niedojrzałe, później nabrały kolorków)
[Obrazek: f9bff8d0a1265e5am.jpg][Obrazek: 6975d657b91223adm.jpg]


Trinidad Scorpion (niestety do czerwoności mi nie doszły - na żółtym się zatrzymały - za krótkie lato), ale pięknie ryja banię
[Obrazek: ebb48e1eb4dd926cm.jpg]


W mikser, do gara i w słoiki - możecie wierzyć lub nie - łyżka po wyjęciu z tej mikstury wyglądała jak w kreskówkach :]
[Obrazek: bee619432e53320bm.jpg]

To jest akurat miks wszystkich, słabych i mocnych. Marzy mi się takie coś z samego Trinidad Scorpiona...
[Obrazek: 7d8e34fcc52af67dm.jpg]



Odpowiedz }
Plusy od




 
#9

Ożesz...
A w ziemi to gdzie trzymasz - w ogródku, na działce? Nie próbowałeś pod folią jakąś?
Tak czy siak, gratuluję plonów.
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#10

Manif, w Kaufie mają kilka rodzajów marynowanych papryczek. Moim zdaniem dla początkujących dobre będą piri-piri, o takie:
[Obrazek: DSC0501jp_wexxnsq.jpg] Taki słoiczek kosztuje 3,99pln.
Kupiłem tam też kilka tygodni temu tackę świeżych różnokolorowych habanero. Bardzo przyjemna ostrość i aromat. Można śmiało zamrozić i wykorzystywać w miarę potrzeb.
Aga - czasami niestety jedzenie takich papryczek boli dwa razy.
Kazik, gratuluję. Ja w tym roku wysiewam scotch bonnet, bhut jolokie orange, 7 pot white i trinidad scorpion morouga red satan's strain. Do tej pory miałem zbiory explosive ember (lub amber, sam nie wiem) i habanero, więc nic specjalnego. Będziesz miał coś w tym roku? Chętnie się wymienię zbiorami.
Listen old soldier to the sound in your ears
Of too many battles of too many years
But there's only one thing you've learned in defeat:
That losing is bitter and victory is sweet

_________________________________
Lista ignorowanych osób:
1. marti
2. znawczyni_bikini



Odpowiedz }
Plusy od




 
#11

(2015-03-30, 22:11)Pjord Knudsen napisał(a): Aga - czasami niestety jedzenie takich papryczek boli dwa razy.

Pracuję nad tym, aby przy obu razach wydzielały się endorfiny. Na razie udaje mi się tylko połowicznie Wink
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa. J. Tuwim
Offfotopiki



Odpowiedz }
Plusy od




 
#12

@kazik, bardzo wymagające są w uprawie?



Odpowiedz }
Plusy od




 
#13

(2015-03-29, 21:51)Pjord Knudsen napisał(a):  Ja te jalapenos do porannych kanapek stosuję, można je dostać w Kauflandzie.

Dokonałem w dniu wczorajszym zakupu w Kaufie - ZARĄBISTE. Smak przepyszny, ostrość delikatna, przyjemna i przede wszystkim są BEZ OCTU (konserwowane kwaskiem cytrynowym).
MNIAM. Dzisiaj będę zmuszony dokonać zakupu drugiego słoiczka, bo wczoraj wszystko pożarliśmy Tongue

Jeśli chodzi o uprawę własnych papryk, mam od 2 lat nasionka takich malutkich bardzo ostrych papryczek. Dostałem je od znajomych, którzy wyhodowali je w domu. Nie wiem jak się nazywają, ale były mega ostre ale i pyszne w smaku. Nie mogę się zebrać w sobie, aby je zasiać...
hydraulik - ogrzewanie - woda - gaz
urządzenia grzewcze




Odpowiedz }
Plusy od




 
#14

(2015-03-30, 20:34)aga_piet napisał(a): Ożesz...
A w ziemi to gdzie trzymasz - w ogródku, na działce? Nie próbowałeś pod folią jakąś?
Tak czy siak, gratuluję plonów.

Na polu, na działce. W folii na działce. 2 lata temu miałem wysadzone w grunt to co widać na 1 i 2 zdjęciu - razem ~ 150 krzaków. 
Przyrządzanie "dżemu" paprykowego było rozłożone na kilka tur.


(2015-03-30, 22:11)Pjord Knudsen napisał(a): Kazik, gratuluję. Ja w tym roku wysiewam scotch bonnet, bhut jolokie orange, 7 pot white i trinidad scorpion morouga red satan's strain. Do tej pory miałem zbiory explosive ember (lub amber, sam nie wiem) i habanero, więc nic specjalnego. Będziesz miał coś w tym roku? Chętnie się wymienię zbiorami.

Ograniczyłem w tym roku wysiew do:
1) Siberian House Pepper - są porównywalne ostrością do PiriPiri, jest ich dużo i można w domu na parapecie. W niewielkiej ilości akceptują je rodzice. Idealne do marynowania w słoiki w całości.

Resztę muszę ogarniać sam
2) Habanero czerwone - takie ostrością akuratne dla mnie
3) Trinidad Scorpion


(2015-03-30, 22:36)karo napisał(a): @kazik, bardzo wymagające są w uprawie?

Te pod folią trzeba było podlewać :] - to tyle z ich wymagań. Specjalnie się nimi nie zajmowałem, nie cudowałem z nawozami itp



Odpowiedz }
Plusy od




 
#15

Odstąpię miłośnikowi ostrej kuchni kilka sadzonek. Na tę chwilę mam TS, za jakiś tydzień lub dwa z pewnością będzie coś jeszcze. Nie starczyło mi miejsca na parapetach i balkonie.
Listen old soldier to the sound in your ears
Of too many battles of too many years
But there's only one thing you've learned in defeat:
That losing is bitter and victory is sweet

_________________________________
Lista ignorowanych osób:
1. marti
2. znawczyni_bikini



Odpowiedz }
Plusy od


Facebook Twitter RSS


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości


  © 2015, Motyw "Duende" iAndrew. Modyfikacja i spolszczenie McB 
Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.