Redakcja serwisu Tcz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych na forum. Publikowane tutaj treści są tylko i wyłącznie prywatnymi opiniami użytkowników forum.tcz.pl.





  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dotyczy wademekum postępowania zapytanie i prośba o odpowiedź




 
#1

Witam!

Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne wademekum" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony kosumenta.

Podam przykłady o których już wiem:
1.  najzdrowszy jest czosnek o kolorze fioletwym
2.  marchewkę należy poobcinać po 1 cm z każdej strony, pozbywamy się wtedy największej ilości trucizn
3.  żeby wydobyć z czosnku najzdrowsze właściwości należy go przed jedzeniem zmiażdżyć
4.  owoce i warzywa przed spożyciem najlepiej umyć w wodzie
5.  rzodkiewka i sałata są gatunkami warzywa, które gromadzą w sobie najwięcej  trucizn ze wszystkich gatunków warzyw
6. jeśli ktoś spożywa czosnek na złagodzenie przeziębienia, może go posiekać i połknąć jak tabletkę
7. warzywa gotowane w całości zachowują więcej właściwości zdrowotnych niż te same warzywa pokrojne i wówczas gotowane

mój mail:

[censored]



Odpowiedz }
Plusy od




 
#2

Jak rozpoznać dojrzałego ananasa? Powąchać mu "dupkę" (powinna pachnieć słodko) i pociągnąć za liście (powinny się wyrywać w miarę lekko, z niewielkim oporem).

Żeby nie płakać przy krojeniu cebuli, można ją schłodzić w lodówce przed krojeniem lub kroić w strumieniu zimnej wody w kranie.

Gotowanie w szybkowarach wyjaławia gotowane warzywa, ponieważ wyższa temperatura szybciej rozkłada wszelkie witaminy, podobnie bardzo długie gotowanie w normalnym garnku (dlatego dżemy nie zawierają większości witamin, w tym witaminy C). Najmniej destrukcyjna temperatura to poniżej 60 stopni, więc najbardziej zdrowe jest gotowanie bezciśnieniowe na parze.

Witamina C rozkłada się pod wpływem temperatury wyższej, niż 60 stopni Celsjusza, a także pod wpływem kontaktu z metalami ciężkimi (stalowy nóż), niektórych związków chemicznych (teina i kofeina), światła i tlenu z powietrza. Tak więc gorąca herbata z ukrojonym stalowym nożem plasterkiem cytryny, która leżała godzinę w kuchni na spodeczku, nie zawiera witaminy C. Zawiera trochę kwasu cytrynowego, ale to nie to samo! W celu skorzystania z dobroczynnych właściwości cytryny, należy do lekko ciepłej wody wrzucić plasterek cytryny, odkrojony plastikowym nożem od owocu leżącego pod przykryciem w lodówce lub na świeżo wycisnąć sok, po czym można lekko osłodzić.

Szpinak, wbrew obiegowym opiniom, nie zawiera prawie wcale znaczących ilości substancji odżywczych. W sumie można go zastąpić zwykłą trawą i wyszło by nawet zdrowiej Wink

Czosnek jest bardzo ciężki do trawienia dla żołądka, więc nie jest zalecane spożywanie, w szczególności na czczo, przed snem.
BTC: 16EwymtmudJoitSuRkqx2zDcppqHCwXwDt
LTC: LS2Kbvfg5qDtgS4JXxEWGf6wjkxsFW52Wp



Odpowiedz }
Plusy od


Facebook Twitter RSS


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości


  © 2015, Motyw "Duende" iAndrew. Modyfikacja i spolszczenie McB 
Polskie tłumaczenie © 2007-2018 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group.